Dynamische stroomtarieven, is dat voor jou interessant?

Wil je weten hoe je met een all-electric woning hier slim op kunt inspelen? Lees verder voor praktische inzichten en tips!

Wat betekent dit voor jou?

Als je een variabel contract hebt, ben je waarschijnlijk bekend met variabele stroomprijzen per maand. Maar wist je dat de werkelijke uurprijzen bij een dynamisch contract echt groot zijn? Vandaag verschillen deze prijzen inclusief belastingen en toeslagen tussen €0,29/kWh en €1,22/kWh. Dit betekent een factor 4 verschil afhankelijk van het tijdstip van gebruik. Door de toename van wind- en zonne-energie zullen zulke prijsfluctuaties steeds vaker voorkomen. Met een dynamisch contract kun je hierop inspelen om je energierekening te verlagen én bij te dragen aan een duurzamer energiesysteem.

Waar gebruik je je energie voor?

De meeste energie in een woning wordt in de winter gebruikt voor verwarming. Hieronder een voorbeeld van mijn stroom verbruik van onze all electric woning:

  • Winterdag met warmtepomp (225 m² woning): gem. 25 kWh/dag (excl. EV-laden).
  • Donkere zomerdag: gemiddeld 7 kWh/dag (excl. EV-laden).

Hiervan gaat op een winterdag zo’n 18-20 kWh naar verwarming (excl. warm tapwater).
Door flexibel te zijn in wanneer je stroom verbruikt, kun je tot een factor 4 besparen op je kosten. Maar hoe doe je dat praktisch?

Praktische tips voor besparing

1. Tapwater opwarmen
Een groot boilervat biedt hier mogelijkheden. Je kunt je tapwater opwarmen tijdens goedkope uren. In ons geval hebben we een 300-liter boilervat, ruim voldoende voor dagelijks gebruik.

  • Extra tip: Door een douche-warmteterugwinning (WTW) gebruiken wij 50% minder warm water bij het douchen.

2. Woning verwarmen
Voor een comfortabele temperatuur is het lastig om je warmtepomp overdag volledig uit te zetten. Wij hebben een vloerverwarmingssysteem met een dikke anhydrietvloer (6 cm) die als warmteaccu fungeert. Deze vloer biedt door haar massa enige warmtebuffering, maar de opslagcapaciteit is beperkt.

  • Alternatief: met een buffervat voor cv-water kun je meer warmte tijdelijk opslaan. Een 300-liter buffervat levert echter maar beperkte opslag. Een mogelijk efficiënter alternatief is een buffervat met Phase Change Materials (PCM).

Waarom PCM interessant is

PCM kan 2-3 keer meer warmte opslaan dan water bij dezelfde opslagtemperatuur. Voor onze woning heb ik dit doorgerekend. En met een 300-liter PCM-vat kunnen we in de winter tot 3 uur warmte bufferen. Echter om in te spelen op dynamische prijzen is een 12 uur warmteopslag eerder wenselijk en is dus een veel groter buffervat nodig. Voor veel huishoudens is dit niet praktisch. En ook neemt bij een PCM boiler de warmtepomp efficiëntie wat af doordat er een hogere temperatuur vereist is om het PCM te laten smelten.

Een PCM boilervat is met name interessant, indien in een woning weinig ruimte aanwezig is om een boilervat te plaatsen. In dat geval kan door toepassing van een PCM tapwater boiler vaak toch voldoende tapwater comfort gecreëerd worden met een relatief klein tapwatervat. 


Afbeelding 2: boilervat met PCM RVS bollen, bron Renovaheat

Thuisaccu: een verrassende optie

Een thuisaccu lijkt in eerste instantie minder geschikt voor verwarming, maar kan verrassend effectief zijn. In ons geval, met een grondgebonden warmtepomp (COP ~5), kan een 10 kWh thuisaccu tot 12 uur de verwarmingsvraag verschuiven. 

  • Een elektrische thuisaccu is financieel aantrekkelijker dan een PCM-buffervat als het gaat om energievraag verschuiving.
  • Dit zegt nog niet dat iedere thuisaccu financieel direct uit kan. Want er zijn nu nog te veel onbekende variabelen zoals, energieprijzen, toekomstige regelingen, onbalans stroommarkt. Maar ook hoe je gebruik- en pv-opwek profiel er uit ziet.

Er is dus niet een ja of nee voor thuis accu’s te geven. Al is voor mij wel een ding helder: dat accu’s en slim stroom consumeren een cruciale rol gaan spelen in ons toekomstige stroomnetwerk. En dat ik daardoor voor onze eigen gasloze woning prima durf te investeren in een thuis accu.