Energie concept

Installatie ontwerp

Solarboiler schemaDe warmte die we oogsten gebruiken we voor ZLTV verwarming, tapwater en hotfill van diverse apparaten. Om het hele jaar door maximaal van de zonwarmte gebruik te kunnen maken is de installatie over gedimensioneerd qua oogst capaciteit. Het vlakke gedeelte van ons dak is vrijwel geheel vol geplaatst met solar vacuüm buizen die warm water oogsten.

Warmte opslag:

Er is een 1.000 liter boiler in de kelder geplaatst voor warmte opslag en om snel warm water te krijgen is op de 2e etage een extra 100 liter boiler geplaatst die ook door de zonneboiler op temperatuur wordt gehouden en wordt gevuld met warm water uit de 1.000 liter boiler. Op de installatie zijn 3 hotfill wasmachines, 1 vaatwasmachine, 3 douches en 3 keuken kranen en 2 droogkasten aangesloten. De droogkasten worden verwarmt middels ZLTV radiatoren en het 1.000 liter vat. De luchtvochtigheid in de 2 droogkasten worden  afgevoerd middels een energiezuinige ventilator die schakelt op  basis van luchtvochtigheid in de afvoer- en aanvoerlucht.

Warmte overschot:

Omdat de installatie is over gedimensioneerd houden we op zonnige zomer dagen warmte over. Om te voorkomen dat de vacuüm buizen oververhitten blaast de installatie het overschot aan warmte middels ZLTV radiatoren weg zodra de boilers op temperatuur zijn (dit warmte overschot zou in de toekomst nog gebruikt kunnen worden voor absorptie koeling of om elektra op te wekken middels een sterling motor).

Follow

Nieuwe berichten automatisch in je mailbox?